perjantai 14. syyskuuta 2012

Ally Condie - Rajalla

Tarkoitettu - trilogia Osa 2

Takakansi:
"Edessäni aukeaa kanjonien, kuilujen, viiltojen ja rotkojen maa. Varjojen ja värisävyjen, nousujen ja laskujen maa. Sinisen ja punaisen ja vähän vihreänkin maa.

Cassia järjestää itsensä työleirille ulkoprovinsseihin, mistä hän uskoo löytävänsä Kyn. Autiossa rajaseudun kylässä hän saa kuulla, että Ky on paennut louhikkoon, jossa saattaa edelleen asua yhteiskunnan ulkopuolella eläviä maanviljelijöitä eli viallisia, kuten Yhteiskunta heidät luokittelee.
   Myös Cassia karkaa leiriltä ja lähtee Kyn perään. Hän saa mukaansa voimakastahtoisen Indien, jolla on omat syyt paeta Yhteiskunnasta. He ovat kuulleet tarinoita kapinallisista, jotka uhmaavat Yhteiskunnan valtaa.
   Vaarallisen ja raskaan vaelluksen varrella Cassia joutuu kyseenalaistamaan kaiken, mihin uskoo ja mistä välittää. Myös Kyn on pohdittava, kuinka paljon valtaa hän antaa menneisyytensä kokemuksille, ja mitä on rakkautensa vuoksi valmis tekemään. 

Rajalla on tulevaisuuden yhteiskuntaan sijoittuvan trilogian toinen osa, jatkoa kirjalle Tarkoitettu. Cassia ei vieläkään tiedä Kyn tarinaa kokonaan. Entä mikä salaisuus liittyy Xanderiin, pariin, jonka Yhteiskunta on Cassialle määrännyt?"

Tarkoitettu oli suorastaan tylsä. Tasapaksu, mutta silti tavallaan hyvä, vaikka sen huomasinkin vasta jälkeenpäin. Ajatus jatko-osan lukemisesta ei oikein innostanut, mutta lopulta uteliaisuus voitti, ja lainasin kirjan.

Cassia tapaa työleirillä Xanderin, joka on tullut häntä tapaamaan. Tapaaminen on täysi yllätys, mutta saa Cassian ajattelemaan tunteitaan Xanderia kohtaan. Yhteiskunta on kaikesta huolimatta määrännyt Xanderin Cassialle, ja monen vuoden ystävyys on luonut heidän välilleen syvän yhteyden.

Ky on syöttinä vihollisille. Hänen tehtävänsä on esittää maanviljelijöitä, jotta viholliset uskoisivat ulkoprovinsseinkin olevan asutettuja. Syöteille sanotaan, että puolen vuoden palveluksen jälkeen he olisivat vapaita. Ky kuitenkin tietää totuuden: kukaan ei selviä kuutta kuukautta. Heidät on lähetetty sinne kuolemaan, koska heistä halutaan päästä eroon.

Tässä kohtaa herää kysymys: Keitä ovat viholliset? Vihollista ei puhuta ollenkaan kirjassa, joten oletan sen olevan kolmannen kirjan merkittävä juonenkäänne.

Cassia karkaa Indien kanssa louhikkoon, minne Kykin on karannut. Indiellä on omat syynsä paeta, mutta mitkä ne oikeastaan ovat? Onko hän yhteiskunnan vakooja? Yhdessä he matkaavat kohti Kyta, ja kohti Kansannousua, josta Indie tuntuu olevan kiinnostunut.

Condie vuorottelee Kyn ja Cassian välillä. Joka toinen luku on Cassian näkökulmasta, ja joka toinen Kyn. Tekstiä ei meinaa erottaa toisistaa, ja välillä minun pitikin etsiä yksityiskohtia, joista olisin sen voinut päätellä. Kokonaisuudessaan Rajalla oli tasapaksu kokonaisuus, jossa ei tuntunut olevan suuria eroja juonen kulun suhteen. Juoni kulki eteenpäin kuin 60 puksuttava juna, ja välillä sattui tulemaan joitakin mielenkiintoisia käänteitä Yhteiskunnasta, ja sen salaisuuksista.

Rajalla oli kuitenkin suhteellisen viihdyttävä kirja, mutta mikään paras mahdollinen se ei ollut. Nyt odottelen vielä innolla kolmatta osaa.

- Anastasia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti