maanantai 17. syyskuuta 2012

Annukka Salama - Käärmeenlumooja

Osa 1

"Se skeittasi kuin joku Tony Fucking Hawk"

Oletko koskaan miettinyt, miltä tuntuisi, jos puolet kyvyistäsi tulisi satunnaisesti valitulta eläimeltä? Unna on ketterä kuin orava. Hän putoaa aina jaloilleen, kiipeää puuhun vaikka takaperin ja heittää skeittilaudalla henkeä salpaavia voltteja. Unna on luullut olevansa ainoa laatuaan, kunnes skeittaa itsensä salaperäisen Rufuksen jengiin. Synkänkomea poika ottaa Unnan suojelukseensa, mutta tuo yhteisöllisyyden lisäksi tämän elämään kasan hallitsemattomia riskejä. Toiset niistä ovat suloisia kuin suudelma, toiset tappavia kuin metsästäjän luoti.

Monesti sanotaan, että suomalaiset kirjailijat eivät vedä vertoja ulkomaalaisille kirjailijoille. Mutta minun mielestäni suomalaisistakin kirjailijoista löytyy vastusta. Annukka Salama todisti sen.
Kirja on loistavasti kirjoitettu. Pidin siitä, miten fantasia ja rakkaus oli yhdistetty. Unnan ja Rufuksen rakkaus toisiinsa oli... No, en oikein osaa sanoa mitään muuta kuin: aww! Kirja ei ollut tylsä eikä siihen ollut hankalaa päästä mukaan. Päin vastoin! Kirja oli kirjoitettu niin elävällä tyylillä, että välillä minusta tuntui, että olin itse paikan päällä katselemassa ja kuuntelemassa. Plussana oli myös se, että kirjassa oli paljon sellaisia asioita, joita nykynuoren elämään kuuluukin: ensirakkaus, ensimmäiset kännit, lukion aloittaminen... Kirjassa oli paljon kohtia, jotka naurattivat. Pieniä toilailuja, joista ajatteli, että itse ei ainakaan menisi tekemään tuollaista.
Kaikin puolin kirja oli minusta niin mahtava, että en oikein malta odottaa seuraavaa osaa. Jos se vetää vertoja tälle kirjalle, niin pakko on myöntää, että Annukka Salama on kyllä aivan mahtava kirjailija.


-Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti