perjantai 10. elokuuta 2012

Lauren Oliver - Kuin viimeistä päivää


”Ehkä sinulla on vielä huomispäiväkin. Ehkä sinulla on vielä tuhat huomispäivää tai kolmetuhatta tai kymmenen, niin paljon aikaa että siinä voi kylpeä. Mutta joillakin meistä ei ole kuin tämä päivä. Ja totuus on, että ikinä ei voi tietää.”
Samantha Kingstonilla on elämä edessään ja maailma jalkojensa juuressa; nätti naama, syntisen makea poikaystävä ja paikka koulun parhaissa piireissä. Helmikuisena perjantaina kaikki kuitenkin muuttuu silmänräpäyksessä. Lupaavasti alkaneesta päivästä tulee Samin viimeinen. Kirjaimellisesti.
  Yllätyksekseen Sam herää seuraavana aamuna ja huomaa elävänsä elämänsä viimeistä päivää loputtomana uusintojen sarjana. Yksi päivä on vastaus toiselle, kumoaa sen tai ottaa jonkin tyystin toisen suunnan. Seitsemän päivää muodostavat seitsemän vaihtoehtoista totuutta, jotka nivoutuvat sekä Samin että hänen läheisimpiensä tulevaisuuteen. Oikukas kohtalo paljastaa Samathalle asioita, jotka lyövät kaikki ällikällä – myös hänet itsensä. Eikä onnellinen loppu olekaan enää itsestäänselvyys.
  Kuin viimeistä päivää on paitsi nuoren Samin kasvutarina, myös kaunistelematon ja elämää pulppuava kuvaus nuorten elämästä 2000-luvun oloissa ja kielellä. Se on herkkä ja karhea, aitoudessaan jopa julma kertomus siitä, miten pieniltä näyttävät asiat voivat kuin huomaamatta johtaa tilanteisiin, joita lehdissä tavataan myöhemmin kutsua traagisiksi.

Itselläni tämä roikkui lukulistalla jo jonkin aikaa, kunnes se tarttui kirjastossa mukaan. Pidin deliriumista, mutta tämä on paljon parempi, vaikka ei olekaan suoranaista fantasiaa tai dystopiaa. Genreä on hankala määrittää, mutta kuin viimeistä päivää kuuluu silti kirjoihin joita yleensä luen.

Samantha on todella suosittu, ja yhdessä ystäviensä Lindsayn, Elodyn ja Allyn kanssa hän pitää hauskaa toisten kustanuksella, ja erityisesti Juliet Sykes tuntuu olevan heidän kohteensa. On Cupidon päivä. Cupidon päivänä ystäville ostetaan ruusuja, ja niitä kanniskellaan päivän ajan, vain näyttääkseen kuinka suosittu on. Samanthan on tarkoitus mennä sänkyyn poikaystävänsä, Robin kanssa ensimmäistä kertaa. Vaikka Rob onkin ihana ja suosittu, Samantha odottaisi häneltä enemmän. Suunnitelmiin tulee kuitenkin pieni muutos, kun Samanthan lapsuudenystävä Kent järjestää bileet. Samanthan on tarkoitus käväistä bileissä ja jatkaa sieltä matkaa Robin luo. Lopulta hän kuitenkin päätyy tulemaan kotiin ystäviensä autokyydillä. Matka jää kuitenkin hänen viimeisekseen. Seuraavana päivänä hän herää normaalisti sängystään, ja aloittaa uudestaan perjantain 12.2.

Seitsemän päivän aikana hänen käsityksensä ystävistään ja muista läheisistään muuttuvat. Lopulta hänen on aika jättää hyvästit ja jatkaa eteenpäin.

Vaikka Samantha on suosittu koulussa, hän haluaisi silti ratsastaa ja tehdä muista "nörttimäisiä" asioita. Se sai minutkin miettimään, että mitkä puolet meissä ovat aitoja, ja mitkä pelkkää esitystä. Aluksi pelkäsin että "Sam" olisi ärsyttävä pelkästään ärsyttävä pissis, mutta onneksi hän oli muutakin.

Rasittavinta kirjassa oli Lindsayn luonne. Hän oli jotenkin itsekeskeinen ja ilkeä, jopa omille ystävilleen. Lopulta sillekin löytyi toki järkevä syy. Olisin kaivannut enemmän romantiikkaa, no, enpäs sano keiden välille, sen saatte itse lukea, mutta ilman sitäkin pärjäsi mainiosti.

Kuin viimeistä päivää on haikea, mutta todentuntuinen tarina elämän kääntöpuolesta ja todellisesta rakkaudesta. Kaikki ei aina ole miltä näyttää ja pienilläkin teoilla on seurauksensa. Se kertoo myös hyvin siitä, kuinka juorut eivät aina pidä paikkaansa, ja miten tuhoisasti ne voivat vaikuttaa toisten elämiin.

- Anastasia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti