torstai 2. elokuuta 2012

Veronica Rossi - Paljaan taivaan alla

Julkaistu 2012
Sarjan ensimmäinen osa


Takakansi: (luin kirjan muutamaa viikkoa sitten, joten kopion tekstin WSOY:n sivuilta)
"Nuori Aria on elänyt koko elämänsä Haave-nimisessä kaupungissa, suljetussa kapselimaisessa tilassa, jonka ruoka, vesi ja jopa hengitettävä ilma tuotetaan muualla. Kaupungin ihmiset elävät arkeaan virtuaalimaailmassa, jossa fyysinen läheisyys on harvinaista: kaikki elämykset kivuntuntemuksia myöten luodaan keinotekoisesti. Aria ei ole koskaan nähnyt oikeaa taivasta, aurinkoa, tulenliekkejä tai metsän puita. 


Ulkopuolella elävä Perry sen sijaan on kamppaillut aina todellisten ja pelottavien haasteiden kanssa. Vaaralliset kulkutaudit, nälkä ja rajut eetterimyrskyt ovat arkipäivää sekä Perrylle että hänen heimolleen. Ekologisen katastrofin kokeneessa maailmassa jokainen taistelee olemassaolostaan ja ihmisyyttä mitataan elämän hinnalla.


Normaalioloissa heidän tiensä eivät olisi koskaan sivunneet toisiaan, mutta yksi painajaismainen ilta piirtää molempien elämänviivat uusiksi. Ariasta ja Perrystä tulee vastentahtoisia liittolaisia ja yhdessä he kohtaavat maailman, jossa kaikki on totta, tunteet paljaita eikä sattumanvaraisuudelle löydy kaavaa.


Veronica Rossin esikoisteos kasvaa kolmiosaiseksi romaanisarjaksi, joka herättää antiutopisen tulevaisuuden eloon hätkähdyttävän väkevällä tavalla. Latautuneiden yksityiskohtiensa kautta se nostaa esiin ihmismielen haurauden ja musertamattoman voiman."


Arian äiti on lähetetty toiseen kapseliin - Autuuteen. Yhteydet Autuuteen ovat poikki, ja Aria yrittää saada tietoa turvallisuuspäälikön pojalta. Asiat menevät pahasti pieleen, ja Aria tapaa mysteerisen ulkopuolisen. Aria häädetään ulkopuolelle teoista, joita hän ei edes tehnyt - epävirallisesti. Kaikki muut luulevat Arian kuolleen, mutta Arian on opittava selviytymään paikassa, jossa on miljoona tapaa kuolla.

Vuorovetisten veriherran veli Perry, tuntee syvää yhteyttä veljen poikaansa Taloniin. Kun "Myyrät" sieppaavat Talonin, Perry lähtee pelastamaan häntä veljensä kiellosta huolimatta. Matkalla hän tapaa uudestaan Arian. Myyrän, jonka hän pelasti salaisella reissullaan Haaveella. Hän ottaa Arian mukaan matkalleen, koska aikoo vaihtaa Arian Taloniin. Yhdessä he aloittavat pitkän matkansa läpi monien vaarojen.


Arian ja Perryn maailmat kohtaavat hienolla tavalla. Aria pitää Perryä totaalisena villinä, ja Perryn kansa sanoo kapselissa asuvia ihmisiä myyriksi. Kaksi täysin erinlaista näkemystä muokkautuvat parin tutustuessa, eikä tunteilultakaan tulla välttymään. Tarinan kerrotaan molempien näkökulmasta, mutta se ei silti estä juonta kulkemasta sujuvasti. 


Itsellä on tullut luettua Tarkoitetun ja Deliruimin kaltaista distopiaa ennekin. Yleensä kyseisen genren kirjat ovat keskinkertaisia. Hieman tylsiä, mutta muuten hyviä. Paljaan taivaan alla oli parempi kuin olin kuvitellut. En tiedä miksi suhtaudun näihin kirjoihin aina niin ennakkoluuloisesti. Tarina on monipuolinen ja juoni koskettava. Siinä tulee hyvin esille sekin seikka, että pahoillakin ihmisilläkin on motiivinsa ja syynsä toimia omalla tavallaan.

Kirjassa oli kaikkein parasta oli Perryn ja Arian maailman näkemykset. Niin erilaiset, mutta silti kumpikin pitää paikkaansa nykymaailmassakin. Varallisuudet jakautuvat epätasaisesti, ja samalla kun muut elävät todella pitkään, toiset yrittävät selviytyä seuraavaan päivän. Miinuksia ei juurikaan ollut, mutta juoni olisi voinut olla hieman monimutkaisempi. Toisessa kirjassa kuitenkin aletaan selvitellä katastrofiin johtaneita syitä, joten se luultavasti paikkaa senkin puutteen.


Toinen osa, Through the Ever Night ilmestyy englanniksi tammikuussa, joten voisimme varmaan odottaa suomennosta kevääksi. 


- Anastasia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti